Breydel: brutale beenhouwer of tedere toernooispeler?

Gepubliceerd op 19-01-2024 , laatst bijgewerkt op 06-03-2024.
Type
Press
Taal
Nederlands

Weinig middeleeuwse families zijn zo alomtegenwoordig in het Vlaamse collectieve geheugen als de familie Breydel. Bijna iedereen herinnert zich uit het middelbaar: "Jan Breydel was de potige deken van het Brugse vleeshouwersambacht die met samen met weversbaas Pieter De Coninck een leidende rol speelde tijdens de Guldensporenslag op 11 juli 1302". Breydel gaf z'n naam aan een voetbalstadion en een ham, en pronkt samen met De Coninck stoer op een standbeeld op de Grote Markt in Brugge. Maar klopt die illustere familiegeschiedenis wel?

Recent onderzoek van Lisa Demets plaatst daar heel wat vraagtekens bij. Haar onderzoek deed al aardig wat stof opwaaien in Brugge en ver daarbuiten: Breydel was een opvallende afwezige in het programma 'Het Verhaal van Vlaanderen' en zelfs de Brugse burgemeester voelde zich genoodzaakt om te bevestigen dat het standbeeld op de markt mocht blijven staan. Voornaamste punt: het is lang niet zeker dat een telg van de Brugse Breydels werkelijk een rol van betekenis heeft gespeeld tijdens de Guldensporenslag. Wél duidelijk is dat ze zich naderhand zeer goed als winnaars wisten te presenteren.

De onderzoekster brengt nu haar belangrijkste resultaten samen in een boek dat de lezer wegwijs maakt in de laatmiddeleeuwse bronnen en de ware toedracht ontrafelt. Bereid je voor op het verhaal over de weg naar de macht van de beroemdste Brugse beenhouwersfamilie uit de veertiende en vijftiende eeuw!

Breydel: Het verhaal van een ambitieuze politieke familie in middeleeuws Brugge (Uitgeverij Vrijdag) ligt eind januari 2024 in de boekhandel.

Mag het wat meer zijn? Het boek werd feestelijk voorgesteld aan het publiek op 5 februari in Het Geuzenhuis in Gent, en nogmaals op donderdag 14 maart in het stadsarchief van Brugge.