Live uit het Gravensteen: radio over een (middeleeuwse) Fiere Stede

Gepubliceerd op 26-01-2022 , laatst bijgewerkt op 28-01-2022.
Type
Podcast
Taal
Nederlands

Een ongewoon zicht voor de bezoekers van het Gravensteen op zaterdag 22 januari 2022: een live radiostudio in de ridderzaal. Fiere Stede, het nieuwe programma van studentenradio Urgent.fm, streek er neer voor een live-uitzending over de historische burcht en het Gentse (middeleeuwse) verleden.
Te gast was professor Anne-Laure Van Bruaene (UGent), geboren en getogen Gentenaar, maar vooral specialist cultuurgeschiedenis van de laatmiddeleeuwse en vroegmoderne Nederlanden. Zij kwam uitleg geven over de bewogen geschiedenis van het kasteel, over de hoogbloei van Gent in de vijftiende en zestiende eeuw en over het belang van erfgoed en historisch onderzoek.
De programmamakers leggen een stevige basis met deze deskundig begeleide speurtocht naar de middeleeuwse wortels van Gent. Fiere Stede wil immers letterlijk de roots van radio Urgent in de verf zetten, met Gentse verhalen vanop Gentse locaties. Één keer per maand zullen zij dan ook hun studio's in De Krook verlaten om live radio te brengen vanop een markante plaats in de stad. Waar konden ze beter beginnen dan op een van de vroegste bewoningskernen van Gent? Al hebben gelukkig voor de radiogolven niet alle stadsiconen van die metersdikke muren!

(Her)beluister nu het boeiende gesprek met professor Anne-Laure Van Bruaene als podcast van Fiere Stede, via hun website of rechtstreeks!

Benieuwd naar meer? Check dan zeker ook de aflevering 'Gruzelementen: de Gentse Beeldenstorm' die geschiedenispodcast Geheugenissen maakte met Anne-Laure Van Bruaene.

Foto's gebruikt met toestemming van Fiere Stede. Rechten berusten steeds bij de redactie en Urgent.fm.