Jan van (Maas)Eyck?

Gepubliceerd op 06-05-2022 , laatst bijgewerkt op 28-06-2022.
Thema's
Type
Press
Taal
Nederlands

Onlangs verscheen het boekje 'Jan en Hubert Van Eyck, geboren in Bergeijk' van de Nederlandse historicus Lucas Van Dijck. Media en pers gingen nogal makkelijk mee in deze ophefmakende bewering, maar in artikels in Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad doorprikt Jan Dumolyn de redeneringen van Van Dijck als onwetenschappelijk. Dumolyn is professor laatmiddeleeuwse geschiedenis en een van meest vooraanstaande onderzoekers naar de historische Jan Van Eyck en zijn milieu. Hij was mede-curator van de grote tentoonstelling 'Van Eyck: Een Optische Revolutie' (2020) in het MSK in Gent. Volgens Dumolyn gebruikt Van Dijck bedenkelijke methodes om te bewijzen wat hij vooraf al heeft besloten en verzwijgt hij alle elementen die zijn verhaal op losse schroeven zetten.

Gesterkt door het onderzoek van Jan Dumolyn en co. schakelde ook de stad Maaseik een versnelling hoger in het claimen van de Van Eycks. Na ruim vijfhonderd jaar kregen Jan en Hubert eind juni 2022 postuum het Ereburgerschap van de stad. Je las hierover in De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg uiteraard!

Voor wie graag uit eerste hand leert van enkele van de voornaamste Van Eyck-specialisten, is er elders op Medieval/Modern de aflevering 'Het genie Van Eyck: de code gekraakt' van de podcast Geheugenissen.